„Cred că ține de fiecare persoană care are o demnitate publică să își facă datoria. Nu trebuie să stăm până se termină interimatul pentru a avea un răspuns. Știu că în 6-7 iunie se termină interimatul”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată de răspunsul pe care îl așteaptă de la președintele Klaus Iohannis.
Premierul a mai spus că speră ca motivele invocate să fie de legalitate și nu de opotunitate, pentru că aceasta trebuie să fie condiția respingerii. „După acest summit, după săptămâna aceasta, cred că o să îl sun (n.r. pe șeful statul):, pentru că e normal ca Guvernul, coaliția să știe ce fac”.
Șeful Executivului afirma, vineri, că așteaptă motivarea președintelui Klaus Iohannis în cazul refuzului celor trei miniștri pentru a vedea care au fost cauzele de legalitate care au stat la baza deciziei.
Mare parte dintre social-democrați vor o restructurare a Guvernului prin votul Parlamentului. Referitor la subiect, Liviu Dragnea declara, pe 25 aprilie, că există o majoritate confortabilă în Parlament și premierul Viorica Dăncilă poate apela oricând la varianta restructurării prin votul Parlamentului, dar că nu își permite să forțeze premierul, dacă nu vrea varianta menționată.
Propunerile de remaniere, refuzate de președinte, au fost: Eugen Nicolicea în locul lui Tudorel Toader (ministerul Justiției), Oana Florea, ministru propus pentru Fonduri Europene în locul Rovanei Plumb și pe Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. Demisiile Nataliei Intotero și a Rovanei Plumb au venit ca urmare a candidaturii loc la alegerile europarlamentare, în timp ce în cazul lui Tudorel Toader, PSD a decis retragerea sprijinului politic.
În prezent cele trei ministere au miniștri interimari: Ana Birchal (ministerul Justiției), Eugen Teodorovici (Ministerul Fondurilor Europene) și Ștefan Radu Oprea (Românii de Pretutindeni).